Aan het werk

Vlakken hakken
Het hakken van mooie regelmatige vlakken leerde ik in Langbroek bij Riet van Nieuwenhuijzen. Dit stuk vaurion (een soort franse kalksteen) kreeg ik kado van Herman, Riet en Jannie en ik wilde er een soort golvende beweging in maken. Op de foto sla ik met de jop een hele hoek tegelijk eraf, een spannende aangelegenheid. Vervolgens heb ik er met de puntbeitel - steeds in dezelfde richting - kleine stukjes afgeslagen. Dit is te zien aan de haksporen, die vormen een mooi regelmatig patroon. Toen het beeld helemaal klaar was, zag het er zo uit.Het beeld rust op een klein grondvlak van 2 x 2 cm, maar is niettemin in evenwicht.

Poes Lotje op de foto
Een mooier compliment kan je niet krijgen. Ik had deze poes met dikke staart van klei buiten in de tuin gezet om er een foto van te maken. Prompt kwam het model zelf (Lotje) eraan. Lotje vond haar evenbeeld zo bedreigend dat ze er met dikke staart op af sloop. Dat resulteerde in deze reeks foto’s. Na grondige inspectie van alle geurklieren (aan de voorkant, aan de achterkant en achter het oor) concludeerde ze dat geen gevaar te duchten was. Het boetseren naar model leerde ik van Pim Knaup in Amersfoort.

 

Rode torso
In 1997 boetseerde ik bij Scholen in de Kunst een torso van roodbakkende klei. Lotte stond daarvoor model. Het beeld is nog datzelfde jaar tentoongesteld bij Steven Volp Gallery. Daarna heeft het enige jaren bij PhysiUnique gestaan, mijn toenmalige fysiotherapeute. Nog weer later stond de torso op mijn balkon en heb ik haar donkerbruin geverfd. Daar werd het beel (helaas!) niet mooier van. In 2009 gunde ik Lotte een tweede leven. De torso werd bekeed met glasmozaïek. Ik had een boek gezien van Andy Goldworthy, waarin hij met bladeren werkte in de natuur. Dat heb ik als uitgangspunt genomen voor het motief op de torso. Vanwege de oorspronkelijke rode kleur van de torso koos ik voor rode bladeren. Mooi met een zwarte achtergrond. Na het voegen zag de torso er zo uit. De techniek van het mozaïeken leerd ik van Sonia Farrar. Inmiddels is de torso verkocht.